Υπάρχει νεότερη δημοσίευση που αφορά τα εξαρτώμενα μέλη (όπως λέγονται τα προστατευόμενα μέλη με τον νεώτερο Νόμο 4172/2013). Για προβολή της νεότερης δημοσίευσης του Νόμου 4172/2013 παρακαλώ πατήστε τον σύνδεσμο που ακολουθεί:
http://www.aggelopoulos.net/news/protected-members-law-4172-2013/
Παλαιότερη Δημοσίευση
Τις τελευταίες ημέρες έχουμε λάβει δεκάδες τηλεφωνήματα από αναγνώστες σχετικά με τα προστατευόμενα μέλη. Η βασική ερώτηση είναι πότε ένα τέκνο ή μέλος της οικογένειας κάνει μόνο του φορολογική δήλωση και πότε όχι. Το δίκτυο συνεργατών Aggelopoulos σας κοινοποιεί ποια θεωρούνται προστατευόμενα μέλη σύμφωνα με τον Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ενημερωμένος μέχρι τον Ν. 4072/2012) άρθρο 7:
Άρθρο 7.
Πρόσωπα που θεωρείται ότι βαρύνουν τους φορολογουμένους
α ) Ο ή η σύζυγος που δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα.
β) Τα ανήλικα άγαμα τέκνα.
γ ) Τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό. Ειδικά, για τα τέκνα του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και για τα τέκνα που δεν σπουδάζουν, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρούνται προστατευόμενα μέλη παρατείνεται μέχρι και δύο έτη, εφόσον κατά τα έτη αυτά είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Ο. Α.Ε.Δ.
δ ) Τα άγαμα τέκνα τα οποία δεν υπάγονται στην προηγούμενη περίπτωση, εφόσον υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
ε) Τα τέκνα που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.
στ ) Οι ανιόντες και των δύο συζύγων.
ζ) Οι αδελφοί και οι αδελφές και των δύο συζύγων που είναι άγαμοι ή διαζευγμένοι ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.
η) Οι ανήλικοι ορφανοί από πατέρα και μητέρα, συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό οποιουδήποτε από τους συζύγους.
2. Τα πρόσωπα, που αναφέρονται στις περιπτώσεις β’ έως η’ της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσια φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων εννιακοσίων (2.900) ευρώ ή το ποσό έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.
(Ανάρτηση από το Δίκτυο Συνεργατών Aggelopoulos. Παρακαλώ μην αφαιρείται τον σύνδεσμο σε περίπτωση αναδημοσίευσης)
Για την εφαρμογή των διατάξεων του πρώτου εδαφίου αυτής της παραγράφου στο όριο του εισοδήματος δεν λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που αποκτώνται από το δικαιούχο:
α) Το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά ή από την παραχώρηση της χρήσης ακινήτου χωρίς αντάλλαγμα σε πρόσωπα που είναι συγγενείς με αυτόν μέχρι το δεύτερο βαθμό εξ αίματος.
β) τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων, που κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 προστίθενται στο συνολικό εισόδημα του γονέα,
γ) έσοδα από διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο με δικαστική απόφαση η ύστερα από συμφωνία που καταρτίστηκε με συμβολαιογραφικό έγγραφο, και
δ) το εξωιδρυματικό επίδομα της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Ε. και τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται σε άτομα με διάφορες αναπηρίες.
Δε θεωρείται ότι βαρύνει το φορολογούμενο αν ο ανήλικος αποκτά εισόδημα από εμπορικές η γεωργικές επιχειρήσεις ή αμοιβές από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, ανεξάρτητα από το ποσό του εισοδήματος, εκτός αν το σχετικό δικαίωμα περιήλθε στον ανήλικο από κληρονομιά.
Κύριε Πασσιά,
Ο Κωδικάς Φορολογίας Εισοδήματος ορθά δεν αναφέρει κάτι γιατί εξαρτάται από την προέλευση του εισοδήματος. Αν για παράδειγμα είναι ενοίκιο από εκμίσθωση ακινήτου που το έχετε παραχωρήσει με γονική παροχή, τότε θα φορολογηθείτε εσείς. Αν όμως το ενοίκιο προέρχεται από κληρονομία λόγω θανάτου κάποιου συγγενή τότε φορολογείται το τέκνο.
κυριε Αγγελόπουλε
δηλαδή κάποιο τέκνο θεωρείται προστατευόμενο εάν έχει κάρτα ανεργίας και δεν εχει κλείσει τα 27 εφόσον ηταν στα μητρώα του οαεδ την συγκεκριμένη χρονια?
Πότε ένα άγαμο τέκνο άνω των 25 είναι προστατευόμενο μέλος?Δεν καταλαβαίνω το δεύτερο μέρος του 1γ. Ευχαριστώ.
Κύριε Χατζηπέτκο,
Η δημοσίευση που διαβάζετε είναι για τις δηλώσεις του 2012. Για φέτος περιμένουμε οδηγίες από το Υπουργείο Οικονομικών. Θα σας ενημερώσουμε άμεσα για το θέμα των προστατευόμενων μελών όταν θα έχουμε τις πληροφορίες που αφορούν τις φετινές δηλώσεις.
Κυρία Μαρία,
Η δημοσίευση που διαβάζετε ισχύει για τις δηλώσεις του 2012. Περιμένουμε να μας ενημερώσουν εάν στις φετινές δηλώσεις ισχύουν τα ίδια για τα προστατευόμενα μέλη όπως και πέρυσι. Όλα τα τέκνα μετά τα 25 και για δύο χρόνια μπορούν να θεωρηθούν προστατευόμενα μέλη εφόσον είναι άγαμα και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Ευχαριστώ!
ενα τέκνο 28 ετών άγαμο και άνεργο που διαμένει στην πατρική οικία με τους γονείς του δεν μπορει να θεωρηθεί προστατευόμενο μέλος?
Κυρία Μελίνα,
Δεν μπορεί να θεωρηθεί προστατευόμενο μέλος γιατί έχει υπερβεί το ανώτατο όριο ηλικίας που επιτρέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.
Τελικά ένα παιδί που γεννήθηκε το 1986 και είναι κάτω των 27 όλο το 2012, πόσους μήνες πρέπει να έχει κάρτα ανεργίας για να θεωρείται προστατευόμενο μέλος?
Κυρία Μαρία,
Σύμφωνα με την ερμηνεία που έχουμε δώσει στον Νόμο, δεν αρκούν μόνο μερικοί μήνες να έχει κάποιος κάρτα ανεργίας για να θεωρείται προστατευόμενο μέλος. Αλλά θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ ολόκληρο το έτος, αλλίως δεν μπορεί να θεωρηθεί προστατευόμενο μέλος.
Ευχαριστώ!
εαν μια καποιο φυσικο προσωπο εχει εισοδημα 1400 το 2012,τι συνολο αποδειξεων θα πρεπει να καταθεσει?
Κύριε Αντώνη,
Για να υπολογίσετε σωστά το ποσό των αποδείξεων θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε το τεκμαρτό εισόδημα. Για να το κάνετε αυτό πατήστε τον σύνδεσμο που ακολουθεί https://www.aggelopoulos.net/news/expenditure-from-1-1-2011-law-3986-2011/ . Όποιο τεκμαρτό εισόδημα δημιουργηθεί από τις αντικειμενικές δαπάνες πολλαπλασιάζεται με το 25% και εκείνο είναι το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να βάλετε στην φορολογική σας δήλωση.
να σας κανω και γω μια ερωτησουλα? η μαμα μου εχει μια κορη που ειναι αναπηρη πανω απο 67%. το εισοδημα της μαμας περιπου ειναι 17.0000. το εισοδημα της κορης της ειναι 9.500. δικαιουται την εκπτωση της κορης οταν τη δηλωσει σαν προστατευομενο μελος? ευχαριστω πολυ..
Κυρία Τερζίδου,
Σύμφωνα με τις οδηγίες συμπλήρωσης φορολογικής δήλωσης που μπορείτε να βρείτε πατώντας τον σύνδεσμο http://cdn.syzefxis.gov.gr/FOROLOG_ODIGOS_2013.pdf
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 9
Στον πίνακα αυτό γράψτε τα στοιχεία των υπόψη προσώπων, εφόσον το ετήσιο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει τα 2.900 Ευρώ ή τα 6.000 Ευρώ αν παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω.
Από την στιγμή που το εισόδημα είναι άνω των 6.000 Ευρώ ΔΕΝ μπορεί να δηλωθεί ως προστατευόμενο μέλος.
Ανήλικο παιδί εκτός γάμου, αναγνωρισμένο από τον πατέρα, ποιος το δηλώνει προστατευόμενο ο πατέρας ή η μητέρα;
Ευχαριστώ.
Κύριε Αγγελόπουλε για άνεργο τέκνο που δεν σπουδάζει πιστεύω ότι η ηλικία που μπορεί να θεωρηθεί προστατευόμενο τέκνο είναι τα 18+2 ή 19+2.
Εννοείται με βεββαίωση ανεργίας.
Κύριε Θανάση,
Το δηλώνει εκείνος που έχει την επιμέλεια του τέκνου.
Κύριε Γιώργο,
Η δημοσίευση λέει:
για τα άγαμα τέκνα που σπουδάζουν ή δεν σπουδάζουν, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρούνται προστατευόμενα μέλη παρατείνεται μέχρι και δύο έτη, εφόσον κατά τα έτη αυτά είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.
Οπότε για να μπορεί να είναι ένα τέκνο προστατευόμενο θα πρέπει να είναι μέχρι 20 έτων (18+2) και να είναι εγγεγραμμένο για τα επιπλέον έτη πέρα των 18 στο μητρώο του ΟΑΕΔ ως άνεργος αλλίως δεν ίσχυει η παράταση των δύο ετών.
Κύριε Γιώργο,
Απαιτείται βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ. ότι το τέκνο είναι εγγεγραμμένο στα μητρώα ανέργων για να ισχύσει η παράταση των δύο ετών που αναφέρονται στην δημοσίευση.
Γεια σας…απ’οτι βλέπω εδώ,μάλλον θα έχω πρόβλημα.Δεν έκανα ακόμα την δήλωση,αφού το έμαθα αργά.Είμαι 31 ετών,άνεργη με την “νέα” κάρτα από τον Μαίο 2012,ασφαλισμένη στην Πρόνοια (δίχως το επίδομα).Με “φιλοξενεί” ή γιαγιά μου και με συντηρεί εξ’ολοκλήρου.Δεν έχω άλους συγγενείς στην ελλάδα.Τελικά θεωρούμαι κάτι σε προστατευ’ομενο μέλος?Αν πάω να κάνω τώρα την δήλωση,θα έχω προστίματα?(Ηδη χρωστάω και έκανα εγγραφή στο Taxisnet,αλλά μέχρι εκεί)..Αν καταλάβατε και μπορείτε να μου πείτε (αφου ζώ με την γιαγιά μου)…Ευχαριστώ!!!
Κυρία Νίκη,
Δυστυχώς με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε ισχύει αυτό που λέτε. Δηλαδή ανεξάρτητα αν θα δηλωθείτε ως προστατευόμενο μέλος στην φορολογική δήλωση του πατέρα σας, υποχρεούστε να κάνετε μηδενική δήλωση.
απάντηση
Αγγελόπουλος Κωνσταντίνος
replied:
10 months ago
Κυρία Νίκη,
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχει επέλθει αλλαγή στην Νομοθεσία με τον Νόμο 4152/2013. Δηλαδή αν δηλωθείτε ως προστατευόμενο μέλος δεν υποχρεούστε να υποβάλλετε ατομική φορολογική δήλωση. Απλά θα συμπληρώσει τα στοιχεία σας ως προστατευόμενο μέλος στην φορολογική του δήλωση ο πατέρας σας.e1 ————–
Δυστυχώς εγώ έκανα δήλωση αλλά δηλώθηκα ως προστατευόμενο μέλος .Φέτος τι πρέπει να κάνω ?? Πώς θα βγώ απο την υποχρέωση κατάθεσης δήλωσης ??
Κυρία Lore,
Δεν έχετε τις προϋποθέσεις να είσαστε προστατευόμενο μέλος. Οπότε έπρεπε από πέρυσι να κάνετε φορολογική δήλωση. Το ίδιο ισχύει και φέτος.
Θα στείλετε μηδενική δήλωση. Η φορολογική δήλωση του 2013 επειδή είναι εκπρόθεσμη έχει πρόστιμο.
Κυρία Βασιλεία,
Για το 2014 ισχύει το εξής:
ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ
Υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση (Εντυπο Ε1), έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν αποτελεί προστατευόμενο μέλος. Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα πραγματικό ή τεκμαρτό ανεξάρτητα αν απαλλάσσονται ή όχι, μέσω του φορολογικού τους εκπροσώπου. Στη δήλωση συμπληρώνονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα απο το φόρο. Σε κάθε περίπτωση παρακράτησης φόρου ακόμη και στην περίπτωση αυτοτελούς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενων εισοδημάτων, συμπληρώνεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε πατώντας τον σύνδεσμο που ακολουθεί:
http://www.gsis.gr/gsis/export/sites/default/gsis_site/important_news/osfd2014.pdf
Καλησπέρα,
Είμαι 23 ετών. Τον Ιούλιο του 2012 έχω απολυθεί από το στρατό. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους είμαι γραμμένος στο ταμείο ανεργίας. Το Φλεβάρη του 2013 και για 2 μήνες παρακολούθησα σεμινάριο από την ΕΕΔΕ κια πήρα πιστοποιητικό στην Πληροφορική. Φέτος πρέπει να κάνω μόνος μου φορολογική δήλωση? Γιατί μέχρι τώρα είμαι προστατευόμενο μέλος και δεν έχω τίποτα στο όνομα μου.
Κύριε Χρήστο,
Αν διαβάσετε τα αντίστοιχα άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει θα δείτε ότι είσαστε υποχρεομένος να κάνετε κανονικά φορολογική δήλωση. Παρακαλώ πατήστε τους συνδέσμους που ακολουθούν:
1) https://www.aggelopoulos.net/news/protected-members-law-4172-2013/
2) https://www.aggelopoulos.net/news/required-to-report-financial-statement-year-2014/
Γεια σας, Χρειάζομαι λίγη βοήθεια στην οικογένεια μου έχουμε 2 παιδιά γενημενα το 1994 και το 1995. Μέχρι τέλος Ιουνιου 2013 ήταν μαθητές λυκείου. Δεν περασαν σε καποια σχολη ο Μικρός ξαναέδωσε πανελληνιες φέτος ο μεγάλος έβγαλε κάρτα ανεργίας αλλα την έβγαλε το Μάρτη του 2014 τι να κανω είναι προστατευόμενα μέλη ή οχι;
Παρακαλώ,
Διαβάστε την νεότερη δημοσίευση που έχει ψηφιστεί με τον Ν. 4172/2013 πατώντας τον σύνδεσμο που ακολουθεί:
https://www.aggelopoulos.net/news/protected-members-law-4172-2013/
Είμαι πατέρας τέκνου εκτός γάμου το οποίο έχω αναγνωρίσει. Συνοικούμε με το παιδί και τη μητέρα του σε σπίτι ιδιοκτησίας μου. Ποιος θα δηλώσει το τέκνο στον πίνακα 9 του ε1, εγώ, η μητέρα ή και οι δύο; Ευχαριστώ.
Να διευκρινίσω επίσης ότι ως προς την επιμέλεια δεν έχουμε συμφωνήσει κάτι ιδιαίτερο και επομένως ισχύει ό,τι προβλέπει το άρθρο 1515 του Αστικού Κώδικα.
Κύριε Στέφανε,
Εκείνος που δηλώνει το τέκνο είναι όποιος έχει την επιμέλεια του. Από την στιγμή που δεν υπάρχει γάμος την επιμέλεια την έχει η μητέρα του εκτός αν υπάρχει έγγραφο που να πιστοποιεί το αντίθετο.
ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΖΥΓΟ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ,ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ;ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.
Κυρία Ξένια,
Αν δεν υπάρχει κάποιο νομικό έγγραφο που να αποδεικνύει την διάσταση, δυστυχώς δεν μπορεί να δηλωθεί στην εφορία. Θα πρέπει να υπάρχει κάποιο έγγραφο για να γίνει δεκτή από το τμήμα μητρώου της εφορίας.
Καλησπέρα. Αν ένα προστατευόμενο μέλος χάσει έναν από τους δύο του γονείς, τότε δικαιούται χρήματα από το κράτος; Και αν ναι, θα μπορούσατε να παραθέσετε κάτι πιο συγκεκριμένο;
Κύριε Δημήτρη,
Το ερώτημα σας δεν μπορεί να απαντηθεί δυστυχώς μέσω διαδικτύου. Θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία που πρέπει να μελετηθούν και στην συνέχεια να γίνει έρευνα ποιές παροχές μπορείτε να έχετε.
Κωνσταντίνος,
καλημέρα έχω 2 τέκνα τα οποία έχουν εισοδήματα από ακίνητα τα οποία ήλθαν στην κατοχή τους από δωρεά του παππού, μπορούν τα τέκνα να κάνουν φορολογική δήλωση ανεξάρτητα από τους γονείς;
Καλησπέρα. Έχω γιο εκτός γάμου και μη αναγνωρισμενο(1993) Το 2007 παντρεύτηκα και από τότε ή φ.δήλωση είναι κοινή.Αναφέρετε τ’ονομα του γιου μου με τον κώδ.004. Στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αναφέρετε σαν δικό μου προστατευόμενο μελος με χωριστή οικογενειακή μερίδα. Φέτος δεν μας δώσανε το φοιτητικό επίχωμα με την πρόφαση ότι δικαιούχος δεν είναι ο σύζυγος μου. Πείτε μου ποιος είναι ο δικαιούχος εφόσον εγώ δεν μπορώ να κάνω φ.δήλωση χωριστά από τον σύζυγο μου.(Ο ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΒΑΡΥΝΕΤΕ ΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΣΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ)???????
Κυρία Κατερίνα,
Από την στιγμή που το εξαρτώμενο μέλος είναι στην δική σας πλευρά της δήλωσης (κωδικός 004) και το τέκνο εμφανίζεται στην δική σας οικογενειακή μερίδα, τότε σίγουρα είναι εξαρτώμενο μέλος δικό σας. Οπότε δικαιούχος είσαστε εσείς και όχι ο σύζυγος. Αυτός είναι ο φορολογικός Νόμος.
Κύριε Κωνσταντίνε,
Τα τέκνα σας για να κάνουν φορολογική δήλωση, ανεξάρτητα από τους γονείς, θα πρέπει να συμπληρώνουν ορισμένες προϋποθέσεις. Από τις οδηγίες συμπλήρωσης φορολογικής δήλωσης φορολογικού έτους 2014 που επίσημα ανακοινώθηκαν πέρυσι στους φορολογούμενους:
Υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση (έντυπο Ε1), έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, ανεξάρτητα αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι
Δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση τα ανήλικα τέκνα που είναι εξαρτώμενα των γονέων τους εφ’ όσον το εισόδημα τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000,00 Ευρώ και εφόσον συνοικούν με αυτούς. Στην περίπτωση αυτή το εισόδημα τους δηλώνεται και φορολογείται στο όνομα του γονέα που έχει την γονική μέριμνα και σε κάθε περίπτωση στο όνομα του συζύγου, ο οποίος θεωρείται καταρχήν υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση που αυτός έχει χάσει την γονική μέριμνα, προστίθεται στο εισόδημα του άλλου γονέα και φορολογείται στο όνομα του
Ναι,ώμος,αφού εγώ δεν μπορώ να κάνω φορολογ.δήλωση χωριστά από τον σύζυγο μου άρα θεωρείται ότι επιβαρύνει φορολογικά τον σύζυγο μου και όχι εμένα. Είναι έτσι ή όχι?
Κυρία Κατερίνα,
Το τέκνο που δηλώνεται δεν επιβαρύνει φορολογικά τον σύζυγο σας γιατί έχετε δηλώσει το τέκνο στον κωδικό 004 που αφορά την δική σας πλευρά της δήλωσης. Ότι κάνετε κοινή δήλωση δεν σημαίνει ότι επιβαρύνεστε από κοινού για όλα τα πράγματα. Η εκκαθάριση της δήλωσης σας είναι ξεχωριστή και το εκκαθαριστικό φτάνει σε δύο διαφορετικά αποτελέσματα τα οποία τα αθροίζει η εφορία.
ΣΑΣ ΥΠΕΡΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΜΟΛΙΣ ΚΑΝΑΤΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΟΠΟ! ΕΧΩ ΝΑ ΦΑΩ 3 ΜΕΡΕΣ.ΜΙΑ ΓΝΗΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΆΛΛΗΛΟΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΔΕΙΝΕ ΜΙΑ ΣΑΦΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σ’ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΏΤΗΜΑ ΜΟΥ. ΝΑ’ΣΤΕ ΚΑΛΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΥ!
Κυρία Κατερίνα,
Ευχαριστούμε και εμείς για τα καλά σας λόγια, αλλά δεν κάναμε τίποτα άλλο από το να σας δώσουμε μια όψη της φορολογικής δήλωσης που υποβάλλετε στην εφορία.
καλησπερα,ειμαι φοιτητρια που φετος θα υποβαλω πρωτη φορα φορολογικη δηλωση λογω εισοδηματων που απεκτησα το 2015,διεμενα σε μισθωμενη κατοικια απο τους γονεις μου.φετος ενω θα κανω φορολογικη θα με δηλωσουν σαν προστατευομενο μελος μιας κ μου πληρωναν σπιτι ή οχι?σας ευχαριστω εκ των πρωτερων
Κυρία Ρούλα,
Από την στιγμή που οι γονείς μισθώνουν την κατοικία στο όνομα τους, τότε θα συμπεριλάβουν το ενοίκιο στην δική τους δήλωση και εσείς θα δηλωθείτε φιλοξενούμενη τους.
Αν αντίθετα τα στοιχεία του μισθωτηρίου αναγράφουν τα δικά σας στοιχεία, τότε θα πρέπει να δηλώσετε το ενοίκιο εσείς.
Καλησπέρα σας. Είμαι φοιτητής στο παντειο 21 χρόνων. Δουλεύω πάρτ τάιμ κ βγάζω 1000 ευρώ τον χρόνο. Ανήκω στην κατηγορία των ενηλίκων που σπουδαζουν και είναι κάτω των 25 με εισόδημα κάτω των 3000?ή όχι? Ευχαριστώ.
Η αίτηση μου για φοιτητικό επίδομα 2016 για τα 2 τέκνα μου απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι το συνολικό οικ.εισόδημα ήταν 36.000(30+6 χιλ τεκμαρτό των 2 παιδιών).Άν τον επόμενο χρόνο τα παιδιά δεν δηλωθούν σαν προστατευόμενα μέλη θα δικαιούνται το επίδομα
είμαι πολύτεκνη μητέρα 5 παιδιών με οικογενειακό εισόδημα 13835. η δεύτερη κόρη μου ηλικίας 22 φοιτήτρια των τει, πέρυσι εργάστηκε και είχε ετήσιο εισόδημα 8000 ευρώ. δικαιούμαι το οικογενειακό και το πολυτεκνικό της επίδομα για το 2015; η λογίστρια την έβγαλε εκτός…και θέλω να βεβαιωθώ γιατί από δημοσιεύματα που διάβασα δεν σιγουρεύτηκα για κάτι. ευχαριστώ
Κυρία Καμπούρη,
Το τέκνο σας δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος όπως θα διαβάσετε και στην νεότερη δημοσίευση πατώντας τον σύνδεσμο που ακολουθεί https://www.aggelopoulos.net/news/protected-members-law-4172-2013/ Το πρόβλημα είναι ότι για να θεωρηθεί το τέκνο εξαρτώμενο μέλος θα πρέπει το εισόδημα του να είναι λιγότερο των 3.000 Ευρώ. Πέρυσι είχε εισόδημα κατά πολύ μεγαλύτερο. Σωστά έπραξε η λογίστρια σας.
Καλησπέρα σας,
Το όριο των 3.000,00 Ευρώ αφορά το φορολογητέο εισόδημα. Δηλαδή το μεγαλύτερο εισόδημα που προκύπτει μεταξύ του πραγματικού εισοδήματος και του εισοδήματος που προκύπτει από τα τεκμήρια. Δηλαδή μπορεί το πραγματικό εισόδημα να είναι 1.000 Ευρώ αλλά το εισόδημα από τα τεκμήρια να ειναί πάνω από 3.000,00 (κάτοχος για παράδειγμα ΙΧ αυτοκινήτου). Για αυτό θα πρέπει να δείτε αν και το τεκμαρτό εισόδημα σας είναι μικρότερο των 3.000 Ευρώ για να είστε στην κατηγορία αυτή.
Καλησπέρα,
Ενήλικος 25 έτων φοιτητής που δεν διαθέτει κανένα τεκμήριο με 1000 ευρώ εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες το 2015, παράληλα έκανε έναρξη ελ. επαγγελματος στο ίδιο έτος ως μέλος ΟΕ για χρονικό διάστημα 1 μήνα. Μετά το πέρασμα του μήνα έγινε και η διακοπή της ως άνω ΟΕ χωρίς να πραγματοποιήσει καμία εμπορική πράξη. δηλ από αυτή την δραστηριότητα το εισόδημα του ήταν μηδενικό. Θα ήθελα να ρωτήσω έαν ο συγκεκριμένος χάνει την ιδιότητα του ως προστατευόμενο μέλος; Ευχαριστώ.
ΕΧΩ ΑΝΗΛΙΚΟ ΓΥΙΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΄15 ΠΗΡΕ 1200 ΕΥΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΖΥΓΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΧΑΣΑΜΕ. ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΦΟΥ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΔΗΛΩΣΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΕΓΩ?
ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ 1 ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΗΛΙΚΟ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΨΩ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ 11?
1.ο ανηλικος γυιος μου πηρε το 2015 συνταξη ικα απο τον αποθανοντα συζυγο μου 1250 ευρω. θα κανει μονος του δηλωση. θα τον βαλω και εγω ως εξαρτωμενο μελος?
ευχαριστω
Κυρία Κατερίνα,
Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 11 του Ν. 4172/2013, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στα εισοδήματα και φορολογείται στο όνομα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα και σε κάθε περίπτωση στο όνομα του συζύγου, ο οποίος θεωρείται κατ΄ αρχήν υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης.
Τα παραπάνω δεν έχουν εφαρμογή για τις ακόλουθες κατηγορίες εισοδημάτων σχετικά με τα οποία το ανήλικο τέκνο υπέχει δική του φορολογική υποχρέωση:
α) το εισόδημα που αποκτά το ανήλικο από εργασιακή σχέση, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 12 (παροχή προσωπικής εργασίας),
β) συντάξεις που περιήλθαν στο ανήλικο τέκνο, λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.
Επισημαίνεται οτι στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση για κάποια από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις, τότε στη δήλωση του περιλαμβάνεται κάθε εισόδημα αυτού όπως π.χ. το εισόδημα που προέρχεται από περιουσιακά στοιχεία που περιήλθαν σε αυτό απο περιουσιακά στοιχεία που περίηλθαν σε αυτό απο χαριστικές παροχές απο τους γονέις του, καθώς και το αντίστοιχο υποκατάστατο τους.
Οπότε ο ανήλικος γιος σας θα υποβάλλει δική του δήλωση για το ποσό της σύνταξης και ταυτόχρονα θα δηλωθεί προστατευόμενο μέλος στην δική σας δήλωση.
Κυρία Κατερίνα,
Στο πρώτο ερώτημα σας απαντήσαμε. Για το αυτοκίνητο μπορείτε να προσθέσετε κανονικά στον πίνακα των αυτοκινήτων τους υπόλοιπους μήνες.
Κυρία Σεμίνα,
Από την στιγμή που έγινε μέλος σε ΟΕ χάνει την ιδιότητα του προστατευόμενου μέλος. Ασχέτως αν δεν έχει εισόδημα από την δραστηριότητα αυτή, απέκτησε την εμπορική ιδιότητα ως μελος εμπορικής εταιρίας. Προστατευόμενο μέλος και μέλος εταιρίας είναι ασύμβατη, γιατί για τον μήνα αυτό υποχρεούται να ασφαλιστεί στον ΟΑΕΕ.
Καλησπέρα σας. Αφού ο φαντάρος θεωρείται εξαρτώμενο μέλος,ο ΟΓΑ πρέπει να με πληρώσει το μερίδιο του απ’το οικογενειακό επίδομα για τους μήνες που ήταν στρατό? Με αυτόν είμαστε τριτεκνη οικ.,αλλα χωρίς αυτόν απλή. Ευχαριστώ.
Κυρία Κατερίνα,
Ο ΟΓΑ παίρνει τις πληροφορίες από τον πίνακα που συμπληρώνετε τα εξαρτώμενα μέλη. Δεν υπάρχει πληρωμή σε δωδέκατα. Η’ είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι. Αν είναι θα πάρετε όλο το επίδομα αρκεί να τους προσκομίσετε ότι δικαιολογητικά ζητά ο ΟΓΑ. Αν τώρα σας απορρίψει το ένα μέλος τότε θα έχετε δύο μέλη.
Εδώ κάνετε λάθος. Η εγκύκλιος είναι ξεκάθαρη για την περίπτωση αυτήν(ΕΑΝ Ή ΓΥΝΑΙΚΑ (χωρισμένη,χ ηρα ή ανύπαντρη) με προστατευόμενα μέλη έχει ξαναπαντρευτεί,δικαιουχος όλον τον επίδοματων είναι ο πατριός .
Κυρία Κατερίνα,
Η εγκύκλιος που αναφέρετε είναι στην περίπτωση αλλαγής οικογενειακής κατάστασης, λόγω χηρείας ή διαζυγίου. Δεν λέει τίποτα για τέκνα σε στράτευση και ότι αυτό υπολογίζεται σε δωδέκατα. Αν έχετε κάποια εγκύκλιο που να αναφέρει παράδειγμα μέλους με στράτευση και υπολογισμού του επιδόματος σε δωδέκατα, παρακαλώ όπως μας την κοινοποιήσετε.
Καλησπέρα σας. Είμαι πατέρας ανήλικου τέκνου του οποίου την επιμέλεια έχει η μητέρα της και φυσικά το δηλώνει αυτή ως προστατευόμενο μέλος.Μετά την ενηλικίωση της κόρης μου ποιος θα την δηλώνει?Εγώ, η μητέρα της ή και οι δύο?
Εφόσων φυσικά σπουδάζει και μέχρι τα 25 έτη της.
Κύριε Καλλικράτη,
Το τέκνο το δηλώνει εκείνος που έχει την επιμέλεια του. Άρα θα εξακολουθεί να το δηλώνει η μητέρα του εφόσον ισχύουν οι προϋποθέσεις για τα εξαρτώμενα μέλη.
Κύριε Καλλικράτη,
Σας έχουμε απαντήση στο ερώτημα σας.
Κύριε Αγγελόπουλε, σε μία εκτεταμένη έρευνα που έχω κάνει είδα πως και ο πατέρας δύναται να δηλώσει το τέκνο και ας έχει την επιμέλεια η μητέρα αρκεί να αποδείξει ότι έχει την αποκλειστηκή ευθύνη διατροφής σωστά; Επιπλέον μετά τα 18 έτη του παιδιού το ίδιο το παιδί αποφασίζει σε ποιον γονέα θα μένει οπότε δεν νομίζω να ισχύει αυτό που λέτε για την επιμέλεια.Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε Καλλικράτη,
Δεν γνωρίζουμε την έρευνα που επικαλείστε. Αν ρωτήσετε κάποιον Νομικό που εξειδικεύετε στα θέματα σχέσεων γονέων τέκνων, δεν γίνεται ο ένας γονιός να έχει την επιμέλεια και ο άλλος την αποκλειστική ευθύνη διατροφής. Κατά το άρθρο 1518 ΑΚ «η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του». Οπότε για τον γονιό που έχει την επιμέλεια μπορεί να συνυπολογισθεί ως διατροφή η προσωπική εργασία, ο κόπος, η προσπάθεια και κάθε τι που προσφέρει στα πλαίσια της άσκησης της επιμέλειας του τέκνου. Οπότε πως ο άλλος γονιος μπορεί να αποδείξει ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής; Αν το τέκνο μετά τα 18 επιλέξει να φύγει από το σπίτι του ενός γονιού και να πάει να μείνει στον άλλο τότε θα μπορεί να το δηλώσει στην φορολογική δήλωση ΜΟΝΟ ο γονιός που το φιλοξενεί. Όσον αφορά το φορολογικό δίκαιο το τέκνο το δηλώνει εκείνος που έχει την επιμέλεια.
Κύριε Δάνογλου,
Για τις προϋποθέσεις χορήγησης φοιτητικού επιδόματος 2017 μπορείτε να ενημερωθείτε μόνο από τα κατά τόπους Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Δεν γνωρίζουμε ποιές αλλαγές θα ισχύσουν στα κριτήρια χορήγησης του.
Καλησπέρα σας θα ηθελα να κάνω μια ερώτηση και θα με ευχαριστούσε ιδιαίτερα αν μου απαντούσατε,είμαι 21 ετών φοιτητής χωρίς εισόδημα εάν αποκτούσα στο όνομα μου ένα αυτοκίνητο π.χ 10 ετιας,1000 κυβικών θα έπρεπε να κάνω δίκη μου δήλωση;και κατι ακόμα στο περίπου ποσό τι τάξεως θα έπρεπε να πληρώσω;Ευχαριστω εκ των προτέρων!
Καλημέρα σας,
Από την στιγμή που αγοράσετε αυτοκίνητο στο όνομα σας είσαστε υποχρεωμένος να κάνετε φορολογική δήλωση, ασχέτως αν δηλώνεστε ως εξαρτώμενο μέλος στην δήλωση των γονιών σας.
Το ποσό του φόρου δεν μπορεί να υπολογιστεί γιατί κάθε έτος υπάρχουν αλλαγές στο φορολογικό σύστημα των φυσικών προσώπων που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο οποιονδήποτε υπολογισμό.
καλησπέρα.
εχω αναπηρια πανω απο 67% και λαμβανω εξωιδρυματικο επιδομα απο το ασφαλιστικο μου φορεα 9.000 ευρω ετησιως. Μένω με την μητερα μου. Μπορεί να με δηλώσει ως προστατευομενο μέλος;
Μπορει να κανει τροποποιηση της δηλωσης της και να με βάλει; στοιχίζει κάτι η τροποποιηση;
Ευχαριστώ
Υ.Γ. το εισοδημα μου ειναι καθαρα απο ΕΞΩΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ.
καλησπέρα σας ειμαι φοιτητής 22 ετων και θεωρούμε ακόμη προστατευομενο μελος της οικογενείας μου .Εργάζομαι part time υπάρχει καποιο οριο ενσσημων που πρεπει να παρω σε εναν χρονο μεσα ούτως ωστε να μην χάσω την ασφάλεια των γονέων μου και να μη θεωρούμε πλέων προστατευομενο μέλος ευχαριστώ πολύ!!!
γεια σας εχω και εγω μια ερωτηση. Ειμαι φοιτητης 22 ετων και ειμαι προστατευομενο μελος. αν πιασω δουλεια ας πουμε 3 φορες την εβδομαδα θα πρεπει να κανω δικη μου δηλωση μετα?
Καλημέρα σας θα ήθελα να ρωτήσω στη περίπτωση που ένα ενήλικο τέκνο έχει εισοδήματα 5460 ευρώ το χρόνο από αναπηρία 80% και πάνω ( αυτισμός -προνοιακό επίδομα ) περνιέται ως προστατευόμενο μέλος στη δήλωση της μητέρας ? ( ο πατέρας έχει πεθάνει ) συμπληρώνει και δική του δήλωση δηλαδή ταυτόχρονα μπαίνει ως προστατευόμενο μέλος και συμπληρώνει δική του δήλωση ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Γεια σας! Αν καποιος ειναι προστατευομενο μελος χωρις εισοδημα μπορει να ζητησει δικηγορο απο το κρατος; (δεν ειναι οικογενειακη υποθεση) Ρωταω γιατι το εισοδημα πρεπει να ειναι κατω απο 5.500€ το χρονο, αλλα δεν ειμαι σιγουρη αν υπολογιζεται το να ειναι καποιος προστατευομενο μελος
Κυρία Μαρία,
Μπορεί το μέλος χωρίς εισόδημα να ζητήσει δικηγόρο από το κράτος. Δεν είναι απαραίτητο να είναι προστατευόμενο, απλά να πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια.
Για περισσότερες πληροφορίες επι του θέματος μπορείτε να απευθυνθείτε στην Γραμματεία του αρμοδίου Δικαστηρίου.
Κύριε Ιορδάνη,
Όπως θα διαβάσετε και στην νεότερη δημοσίευση μας ( https://www.aggelopoulos.net/news/protected-members-law-4172-2013/ ) αν το ενήλικο τέκνο έχει αναπηρία άνω του 67% τότε είναι εξαρτώμενο μέλος αν το εισόδημα του (πραγματικό και τεκμαρτό) δεν υπερβαίνει τις 6.000 Ευρώ.
Από την στιγμή που το τέκνο είναι ενήλικο και έχει εισόδημα, τότε θα πρέπει να κάνει και δική του φορολογική δήλωση, ασχέτως αν έχει δηλωθεί ως εξαρτώμενο στην δήλωση των γονιών του.
Κύριε Γιώργο,
Από την στιγμή που είσαστε άνω των 18 ετών και έχετε εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) θα πρέπει να υποβάλλετε φορολογική δήλωση, ασχέτως αν είσαστε εξαρτώμενο μέλος στην δήλωση των γονιών σας.
Κύριε Αργύρη,
Για να αποκτήσετε δική σας ασφαλιστική ικανότητα από το ΙΚΑ θα πρέπει να συμπληρώσετε 50 ένσημα ετησίως. Από την στιγμή που είσαστε άνω των 18 ετών και έχετε εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) θα πρέπει να υποβάλλετε φορολογική δήλωση, ασχέτως αν είσαστε εξαρτώμενο μέλος στην δήλωση των γονιών σας.
Κύριε Παναγιώτη,
Όπως θα διαβάσετε και στην νεότερη δημοσίευση μας ( https://www.aggelopoulos.net/news/protected-members-law-4172-2013/ ) αν το τέκνο έχει αναπηρία άνω του 67% τότε είναι εξαρτώμενο μέλος αν το εισόδημα του (πραγματικό και τεκμαρτό) δεν υπερβαίνει τις 6.000 Ευρώ. Από την στιγμή που το εξωιδρυματικό επίδομα δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του εισοδήματος, τότε μπορεί να τροποποιήσει την δήλωση της η μητέρας σας. Η τροποποιητική δήλωση που θα κάνει είναι εκπρόθεσμη. Πρέπει να μιλήσετε με την εφορία σας για το αν υπάρχει πρόστιμο.
ευχαριστώ για την ααντηση..
η παράγραφος 3 β) ομως στο λινκ που μου δωσατε δεν λεει οτι εξαιρουντε τα εξωιδρυματικά επιδόματα;
Κύριε Παναγιώτη,
Έχετε απόλυτο δίκιο. Διορθώνουμε την απάντηση.
Μπορείτε να μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα μας μέσω ειδήσεων RSS 2.0 που θα βρείτε ΕΔΩ!
Το εισόδημα των ενήλικων άγαμων τέκνων τα οποία σπουδάζουν, που φορολογείται ;
Συναθροίζεται στο εισόδημα του γονέα ή το τέκνο
έχει ιδίαν φορολογική υποχρέωση ;
Το άρθρο 7 δέν αναφέρει τίποτα.