Τα σενάρια που θα εξεταστούν στο «τεστ κοπώσεως» αναλύουν τρεις υποθετικές περιπτώσεις
Δύσκολη αποδεικνύεται η πορεία προσαρμογής των ασφαλιστικών εταιρειών στο νέο εποπτικό περιβάλλον, όπως αποκαλύπτει η εμπειρία από το πρώτο τετράμηνο άσκησης της εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το έλλειμμα προσαρμογής του κλάδου αποδεικνύεται στην επιστολή που έστειλε η νέα εποπτική αρχή σε 60 εταιρείες, μέσω της οποίας απαριθμεί σειρά προβλημάτων στον τρόπο τήρησης των αποθεμάτων, τα οποία συνιστούν παραβίαση της νομοθεσίας.
Η προοπτική της ανάκλησης αδειών όσων εταιρειών δεν προχωρούν άμεσα στην αναγκαία αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου έχει επανέλθει στο προσκήνιο και σε πρώτη φάση μία τουλάχιστον εταιρεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη σχετική απαίτηση. Η πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα εποπτική αρχή, σε σχέση με τις εταιρείες που δε διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, αναμένεται να αποτυπωθεί στις αποφάσεις που θα ληφθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η αναθεώρηση και η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που θα προετοιμάσει τις εταιρείες να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες της Solvency II.
Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωπες με τη σκληρή δοκιμασία των «τεστ κοπώσεων» (stress test) που επιβάλλει η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, σε μια προσπάθεια να δοκιμαστούν οι αντοχές του κλάδου σε αντίξοοες χρηματοοικονομικές συνθήκες. Η δοκιμασία των stress test έχει ήδη ξεκινήσει με τη δημοσιοποίηση από την EIOPA των κατευθυντήριων γραμμών με βάση τις οποίες οι τέσσερις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, Εθνική Ασφαλιστική, Efg Eurobank, Αγροτική Ασφαλιστική και Ευρωπαϊκή Πίστη, θα πρέπει να μετρήσουν την επάρκεια των κεφαλαίων τους, συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις από την άνοδο των spreads, την πτώση των τιμών των μετοχών και των τιμών των ακινήτων, που προβλέπει το δυσμενές σενάριο.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε τη σκυτάλη της εποπτείας με αμείωτη ταχύτητα και τα πρώτα δείγματα γραφής δόθηκαν ήδη με τους επιτόπου ελέγχους, που πραγματοποίησε σε είκοσι περίπου εταιρείες του κλάδου. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και αποκάλυψαν σωρεία «αδυναμιών συμμόρφωσης και παρεκκλίσεις» από τις νομοθετικές διατάξεις, με βασικότερη την απόφαση για τον τρόπο τήρησης του Μητρώου Αποθεμάτων που είχε εκδώσει η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης τον Απρίλιο του 2009. Οι διαπιστώσεις της εποπτικής αρχής αφορούν κυρίως το χρόνο αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων που προορίζονται για ασφαλιστική τοποθέτηση, αλλά και το χρόνο ενημέρωσης και τήρησης των σχετικών στοιχείων, προειδοποιώντας ότι «κατά την επόμενη υποβολή των μητρώων ασφαλιστικής τοποθέτησης με ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2011, η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης θα προχωρήσει σε ενδελεχείς ελέγχους, προκειμένου να ελεγχθεί η συμμόρφωση» του ασφαλιστικού κλάδου.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση παρακαλώ επικοινωνήστε με το τμήμα των ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
Ονοματεπώνυμο: Μηνάς Δημήτριος
Τηλέφωνο Εξυπηρέτησης Πελατών: +302117704111 (09:00 – 19:00)
FAX: +302117704222
Μπορείτε να μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα μας μέσω ειδήσεων RSS 2.0 που θα βρείτε ΕΔΩ!