ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή την ελλιπή και σε ορισμένες περιπτώσεις παραπλανητική ενημέρωση των καταναλωτών από εκπροσώπους Τοπικών Αυτοδιοικήσεων για δήθεν εσφαλμένο τρόπο υπολογισμού από τη ΔΕΗ του ύψους του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), η Επιχείρηση ενημερώνει τους καταναλωτές πως:
Οι υπολογισμοί για τον καταλογισμό του Ειδικού Τέλους, όπως αναφέρει ο Νόμος 4021/11 και η Υπουργική Απόφαση 1211/2011, έγιναν με βάση τα στοιχεία της βάσης πληροφοριών της ΔΕΗ – την 17.9.2011* – με στοιχεία που χορηγούν οι Δήμοι.
Έτσι:
Η ΔΕΗ και οι λοιποί Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εκ του Νόμου την υποχρέωση του καταλογισμού και της συνείσπραξης του Ειδικού Τέλους με τους λογαριασμούς ρεύματος, δεν έχουν κανένα δικαίωμα μεταβολής στοιχείων, διορθώσεων και επιστροφής χρημάτων, πλην των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών της Πολιτείας .
Τα στοιχεία των Δήμων που μεταβάλλονται μετά τις 17/9/2011 δεν μπορούν να επηρεάσουν τον υπολογισμό του Ειδικού Τέλους, αλλά μόνο τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) .
Σε περίπτωση κατά την οποία καταναλωτές εκτιμούν ότι υπάρχουν λάθη στους τρόπους υπολογισμού του Ειδικού Τέλους που αναφέρονται στο λογαριασμό ρεύματος που λαμβάνουν, τότε σύμφωνα με τον νόμο και την Υπουργική Απόφαση:
Σε περιπτώσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω γραπτού μηνύματος (sms 54160) ή μέσω της ιστοσελίδας http://www.gsis.gr/faq/faq_eta.html. Αφού η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επεξεργαστεί τα στοιχεία και αν κριθεί αναγκαίο, τότε θα επικοινωνήσει με τη ΔΕΗ προκειμένου στον επόμενο λογαριασμό να συμψηφιστεί τυχόν υπερχρέωση ή δοθεί εντολή στη ΔΕΗ για μη έκδοση της δεύτερης δόσης.
Είναι σαφές, πως η ΔΕΗ αλλά και οι άλλες εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μόνο την υποχρέωση να εισπράξουν το συγκεκριμένο Τέλος και σε καμιά περίπτωση δεν έχουν δικαίωμα να επέμβουν με οποιονδήποτε τρόπο στα στοιχεία υπολογισμού του.
Σε περίπτωση κατά την οποία η ΔΕΗ θεωρήσει ότι βλάπτεται η εταιρική φήμη της, σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της, από εσκεμμένη παραπληροφόρηση, θα πάρει όλα τα αναγκαία νόμιμα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στην προσπάθειά της να ενημερώσει όσο το δυνατόν πληρέστερα τους πελάτες της σχετικά με το Ειδικό Τέλος, διαθέτει ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα www.dei.gr και την τηλεφωνική γραμμή 214 214 1000 με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα.
* Επισήμανση για τους συντάκτες:
Στην παρ. 8, του άρθρου 53 του ν.4021/11αναφέρεται: «Η βεβαίωση του ειδικού τέλους συντελείται με την εγγραφή στις 17.9.2011 του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου στις μηχανογραφικές καταστάσεις της Δ.Ε.Η. και των λοιπών εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος και ο κατάλογος αυτός αποτελεί τον τίτλο βεβαίωσης για το Ελληνικό Δημόσιο και τον αντίστοιχο χρηματικό κατάλογο των αρμοδίων Δ.Ο.Υ.».
Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2011
Κυρία Γεωργία,
Προσπαθούμε να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που παρουσιάζουμε τα άρθρα μας. Το ερώτημα σας έχει να κάνει με το συνταξιοδοτικό και όχι με τον τέλος ακινήτων. Επειδή οι αναγνώστες του συγκεκριμένου άρθρου θα θέλουν να διαβάζουν σχόλια που έχουν σχέση με το ενιαίο τέλος, παρακαλώ επαναλάβετε την ερώτηση σας στο τέλος της σελίδας του συνδέσμου που ακολουθεί.
https://www.aggelopoulos.net/news/the-new-securities-law-3863-2010-part-1/
Ο λογαριασμός μου δίνει συντελεστή παλαιότητας 0,70 την στιγμή που το κτίριο είναι του 1958 (άνω των 26 προφανώς). Πού πρέπει να απευθυνθώ για να διορθωθεί το σφάλμα;
Κύριε Γαβαλά,
Για το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών ο συντελεστής παλαιότητας είναι πάντα 1 για ένα τόσο παλιό ακίνητο. Αν τώρα θέλετε για άλλους λόγους να διορθώσετε τον συντελεστή παλαιότητας θα πρέπει να απευθυνθείτε στον Δήμο της περιοχής σας. Εκείνος δίνει τα στοιχεία στην Δ.Ε.Η.
Όσον αφορά το συντελεστή παλαιότητας, λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα της άδειας οικοδομής του κτιρίου ή η παλαιότητα της παροχής; Δηλαδή πόσων ετών είναι η παροχή μας;
Κυρία Νικοδήμου,
Ο συντελεστής παλαιότητας είναι σύμφωνα πάντα με την άδεια οικοδομής και όχι με την παλαιότητα της παροχής.
Όσον αφορά το συντελεστή παλαιότητας, λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα της άδειας οικοδομής του κτιρίου ή η παλαιότητα της παροχής; Δηλαδή πόσων ετών είναι η παροχή μας;Ο συντελεστής παλαιότητας είναι σύμφωνα πάντα με την άδεια οικοδομής και όχι με την παλαιότητα της παροχής.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε το 1991, λόγω όμως έλλειψης χρημάτων είχε μείνει χωρίς τουβλα κ.λ.π.εώς το 2007 και αποπερατώθηκε το 2009 , Με τι συντελεστή παλαιότητας θα πρέπει να με υπολογίσουν?
Κύριε Μιχαλόπουλε,
Η απάντηση μας στηρίζεται στην φορολογία κεφαλαίου όπως αυτή ισχύει κάθε φορά με αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικων, σύμφωνα με την οποία:
Η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται μετά την πάροδο διετίας από την ημερομηνία έκδοσης ή αναθεώρησης της οικοδομικής άδειας.
Αν λοιπόν η άδεια εκδόθηκε το 1991 τότε η παλαιότητα είναι 19 έτη.
θα ήθελα να ρωτησω, τι γινεται όταν ο λογαριασμος ΔΕΗ δεν εχει χρέωση για ΕΕΤΗΔΕ και απλά γραφει στο μερικο σύνολο για ΓΙΑ ΔΗΜΟ ΕΡΤ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ – ΕΕΤΗΔΕ καποιο ποσο.. Τι ποσο πρεπει να δώσω στον ενηκοιαστη μου? αφου δεν υπαρχει ξεχωριστο πεδιο που να αναφερει την 1η και 2η δοση. Τέλος μηπωσ το χρεώσουν όλο μαζι σε μια δόση εντος του 2012?
Κύριε Παναγιώτη,
Από την στιγμή που δεν έχει υπολογιστεί το τέλος μέσα στον λογαριασμό δεν πρέπει να δώσετε κανένα ποσό στον ενοικιαστή σας. Εκείνος θα πληρώσει κανονικά τον λογαριασμό και θα περιμένετε την έκδοση του επόμενου. Έχουμε ακούσει ότι στις περιπτώσεις που δεν έχει υπολογιστεί μέχρι σήμερα το τέλος θα πληρωθεί σε μια δόση αλλά δεν το έχουμε διασταυρώσει ακόμα.
Καταβάλεται το ΕΕΤΗΔΕ και για το parking στην πυλωτή πολυκατοικίας και για αποθήκη στο υπόγειο πολυκατοικίας ή οχι.
Ευχαριστώ
Κυρία Ζιάκα,
Το τέλος της ΔΕΗ υπολογίζεται σε όλες τις δομημένες επιφάνειες που ηλεκτροδοτούνται, είτε αυτές είναι κύριοι χώροι είτε βοηθητικοί. Άρα το τέλος υπολογίζεται σίγουρα στην αποθήκη. Για την θέση στάθμευσης στην πυλωτή κανονικά δεν υπολογίζεται τέλος. Υπάρχει όμως και αντίθετη άποψη για τον υπολογισμό της θέσης στάθμευσης γιατί υπάρχει περίπτωση που μας έχει αναφερθεί ότι πρέπει να υπολογιστεί τέλος.
Το αιτιολογικό είναι το ακόλουθο:
Αν η θέση στάθμευσης έχει χιλιοστά συνιδιοκτησίας επι του οικοπέδου τότε θεωρείται δομημένη επιφάνεια και έτσι υπολογίζεται τέλος. Σε αντίθετη περίπτωση δεν υπολογίζεται τέλος. Δεν μας έχει αναφερθεί κάποια ρητή διάταξη που να επιβεβαιώνει ή να απορρίπτει τον έναν ή τον άλλο ισχυρισμό. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον Δήμο της περιοχής σας.
Ο νόμος είναι σαφής, οι κοινόχρηστοι χώροι εξαιρούνται.
Συνήθως οι ανοιχτοί χώροι παρκινγκ της πυλωτής είναι κοινόχρηστη με αποκλειστική χρήση σε κάποιο διαμέρισμα, επομένως πρέπει να εξαιρεθούν.
Όμως η ασάφεια που υπάρχει στη νομοθεσία για τον υπολογισμό των τμ για το δημοτικό φόρο/τέλη και ΤΑΠ έχει δώσει το δικαίωμα σε ορισμένους δήμους με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να υπολογίζουν και το parking της πυλωτής στο ΤΑΠ.
Το νέο χαρατσι (ΕΕΤΗΔΕ) απλά έκανε copy paste τα τμ του ΤΑΠ, οπότε εκεί προφανώς έχει γίνει λάθος.
Εγώ θα πάω στο δήμο από Δευτέρα και ο Θεός βοηθός.
Κύριε Αντώνη,
Συμφωνούμε απόλυτα με τα λεγόμενα σας. Είναι αυτό που αναφέραμε και εμείς. Αν ο ανοιχτός χώρος στάθμευσης έχει ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου δεν θεωρείται κοινόχρηστος χώρος αλλά βοηθητικός χώρος. Γι’ αυτό και οι Δήμοι χρέωναν δημοτικά τέλη και φόρους.
Μπορείτε να μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα μας μέσω ειδήσεων RSS 2.0 που θα βρείτε ΕΔΩ!
Κλείνω το 56ο έτος τον Ιούνιο του 2011. Έχω 5.500 ένσημα μέχρι το 2008.Πλήρωσα τα τελευταία τρία χρόνια από 100 ένσημα αυτασφάλιση όπως μου είπαν.Είμαι ασφαλισμένη από το 1989. Ξέρω ότι μπορείτε να με ενημερώσετε για το πότε μπορώ να βγω με μειωμένη σύνταξη και πόσο θα είναι περίπου το ποσό της σύνταξης αυτής. Καταφεύγω σ΄αυτή τη λύση γιατί αδυνατώ να πληρώσω τα έξοδα ενημέρωσης σε ειδικούς του επαγγέλματος.
Ευχαριστώ θερμά